Syahrul Ilani's FotoPage

By: Syahrul Ilani

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 29-Jul-2010 19:56 Email | Share | | Bookmark
album gambar baru

Assalamualaikum wbt

sila lawat ke album gambar kami yang terbaru di flickr

http://www.flickr.com/photos/syahrulilani/

wassalam


Saturday, 22-May-2010 14:31 Email | Share | | Bookmark
Alton Towers Kiddie Section

 
 
 
View all 19 photos...












Monday, 3-May-2010 19:03 Email | Share | | Bookmark
Farmer Parrs Animal World

 
 
 
View all 18 photos...
Salam wbt. buat keluarga dan sahabat-sahabat yang saya rindui selalu. Semoga sihat-sihat selalu. Kami sihat alhamdulillah cuma ada selsema sikit. Cuaca pun tak menentu kadang-kadang panas, kadang-kadang sejuk sampai kena korek balik winter jacket yang dah di simpan. =) tapi Alhamdulillah syukur masih di beri peluang hidup di muka bumi Allah yang sangat banyak nikmatnya ini. Bila direnung-renungkan, siapalah kita untuk merungut-rungut mengenai cuaca. " alaahaii hujan..alaaa haaaiii sejuk betul". terlalu banyak Rahmat Allah yang kita tak say Thank You, bila tiba panas,hujan,sejuk...terus nak merungut...



Suami saya selalu ingatkan saya, kalau ikutkan manusia ini tak pernah puas, kalau sejuk nak panas, kalau panas nak sejuk... kemudian Allah beri musim bunga, mengadu pula pasal debunga yang menyebabkan selsema,asma dan sewaktu dengannya. Sama juga dengan keadaan, kalau ada masa lapang, kita selalu cakap boring, kalau sibuk kita selalu merungut penat. Pasal duit lagi memeningkan kepala, kalau kaya sikit mungkin kita tak beli dah barang-barang di kedai-kedai runcit, kita beli di supermarket-supermarket besar, tak makan dah laksa pasar malam, nak makan di KLCC. kemudian rasa duit masih tak cukup sebab mungkin tak mampu nak beli kuih di KLCC tu. jadi duit masih tak cukup-cukup sampai bila-bila.

haiii... itu laa kita bernama manusia... saya tujukan khas peringatan ini buat diri saya sendiri... dan sama-sama untuk kita semua.. mungkin kita boleh sama-sama rjuk kembali Surah Al-Asr :

By Al-`Asr (the time), (1)
Verily, man is in loss, (2)
Except those who believe and do righteous good deeds, and recommended one another to truth [i.e. order one another to perform all kinds of good deeds (Al-Ma'ruf) which Allah has ordained, and abstain from all kinds of sins and evil deeds (Al-Munkar) which Allah has forbidden], and recommend one another to practice patience.


http://www.mounthira.com/learning/surah/103-al-asr/ -----> link yang menarik untuk belajar Al-quran


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Harini sangat syok juga, kebetulan ada bank holiday, kami ambil peluang untuk menikmati sunshine... fikir punya fikir.. kami saja-saja nak try Farmer Parrs yang beberapa minit saja drive dari rumah [Fleetwood]. Saya tak letak high hope sangat takut kecewa [haiwan ada itik,ayam je ke]. Tapi Alhamdulillah trip ni sangat seronok dan saya sangat recommend buat semua keluarga. Entrance Fee sangat berbaloi, Adult : £4.50 child under 2:Free



Antara aktiviti-aktiviti: tengok farmer museum [best!], animal show yang setiap penonton boleh pet semua haiwan yang dia tunjuk, kami sempat la juga pegang, pony,kambing,kambing biri-biri, tikus,rabbit, burung, kemudian kami pi kandang, pegang-pegang lagi pony, sheep... memang teruja... maklum laa selama ni dok tengok je si biri-biri dari jauh, bulu dia memang lembut...macam carpet!







Kemudian aisya pon seronok, mulut dia tak berhenti-henti nak bercakap-cakap, nak cakap agaknye seronok jumpe kambing.. hehe, kemudian dia jumpa cartoon kegemaran dia iggle pigle dan upsy daisy. Belum pun sempat nak balik, Aisya dah tidur.penat sangat agaknye pet animals.

insyaALLAh berjumpa lagi,

salam sayang,
lani



Saturday, 24-Apr-2010 20:44 Email | Share | | Bookmark
Blackpool Beach Play

 
 
 
View all 15 photos...


Assalamualaikum wbt buat family dan sahabat yang dirindui selalu.. Apa khabar? semoga sihat selalu. Alhamdulillah saya sudah kembali sihat.Thanks to Allah for His bless. Tapi a.Syahrul dan Aisya tak berapa sihat. Mereka berdua selsema. Baba mendiagnos dirinya sebagai sinusitis which is infection at paranasal sinuses yang akan menyebabkan sakit kepala, denyut2 dan sebagainya.. [saya bukan doctor, tu tak tahu sangat, ingat apa yang a.syahrul cakap je..heeee]




Tapi entry kali ni saya nak share sedikit dari apa yang saya baca tentang benefit of sand play. Saya juga masih ingat rasa gembira dan bahagianya bermain-main di pantai bersama-sama adik beradik. Kami kerap pi pantai masa kecil-kecil dulu, abah bawa kami terutamanya saya mandi air garam kerana saya sakit kulit. Jadi antara points yang boleh di highlight about sand play:

1. Development of the sense of touch through the texture of the sand- sensory
2. Sand play also develops the arm, wrist, and hand muscles, uses grasping and wrist control.
3. Medium of creativity and imagination for the child.
4. Develops eye-hand coordination
5. Develops cause and effect situations. Mark-marking, pressing, changing shapes.
6. Develops social skill - sharing, offering
7. Relaxing for the child.







Alhamdulillah, sesungguhnya ilmu itu ada di mana-mana, sebarang bentuk pendidikan boleh diusahakan dalam kehidupan seharian. Besar tanggungjawab jadi ibu bapa bukan sahaja hanya memberi makan anak-anak. tanggungjawab kita lebih pada itu, beri pendidikan, rohani dan duniawi. Ilmu rohani pula banyak cabangnya, ibadah, akhlak dan sebagainya. End of the day, saya akan cepat rasa kecewa if saya tidak buat apa-apa untuk aisya walaupun saya percaya aisya akan belajar walaupun dengan dia duduk depan tv. Namun saya bercita-cita mahu memberi lebih daripada itu, saya bercita-cita untuk aisya menjadi ibarat saidatina Aisya, bijak dalam segenap ilmu dan cabang kehidupan. insyaALLAH.



p/s: Abang Syahrul akan menduduki peperiksaannya 28hb ni : nMRCGP.. minta keluarga doakan kejayaannye insyaALLAH..

salam sayang,
nur ilani ramli


Saturday, 17-Apr-2010 18:22 Email | Share | | Bookmark
Aisya in the Garden

 
 
 
View all 9 photos...
Aisya Husna bermain & berpiknik bersama ibu di belakang rumah.









[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net